"The finest house on the Hill"

Camp End Manor

Click here to watch the movie.

Lees Associates’ prime residential experience was harnessed for this exclusive and award-winning new 15,000 sqft residential development in Surrey. The house occupies the top plot on the hill, on the site of an iron age fort, taking advantage of stunning views south across Surrey. As architect and lead consultant, Lees Associates successfully secured scheduled monument consent, planning consent and the consent of the estate’s residents’ association, before completing the detailed design.

Arranged around a grand elliptical central staircase, the house adopts a rational, classically-inspired plan with Regency proportions and detailing. The top-lit stair is a pioneering post-tensioned solid stone structure: remarkably slender, it provides an elegant focus to the heart of the house.

The scheme includes substantial basement accommodation that maximises the floor area without exceeding the maximum gross external area, which is strictly regulated by the residents’ association.

The house completed in 2016 and won the Best Residential Property £20 million + at The International Design Awards 2017.

Client: Werner Capital

GIA: 15,000 sq.ft.

Cost: Confidential